dissabte, 30 de novembre del 2013

Última visita guiada de l’any 2013

El passat dissabte 23 de novembre el Cercle d’Història de Tordera va portar a terme l’última visita guiada de les organitzades enguany. Una ruta entre la natura i la història, una passejada lúdica i cultural que ens va portar a Can Peira (Tordera), a la Torre de telegrafia òptica de Puigmarí (Maçanet de la Selva) i a la Torre medieval situada prop de Can Jalmar de la torre (Tordera), però en terme de Fogars de la Selva.

A Can Peira vàrem visitar l’exterior de la masia i la zona enjardinada, i a continuació, al camp de tir al plat, vam esmorzar (cadascú se'l portava) tot prenent una xocolata desfeta amb llet de granja que, com és costum, portava la Mercè Torrellas, presidenta del Cercle. Ja revinguts del fred que feia, per camins forestals, seguírem cap a Maçanet de la Selva, on trobàrem els caçadors del senglar apostats a l’aguait al llarg del camí per on passàvem amb els cotxes. Pujar i baixar del Puigmarí a peu va ser una bona caminada, i a continuació seguírem en cotxe fins a prop de la Torre medieval de Can Jalmar. La Torre medieval es troba dins d’un atapeït bosc d’alzines, pel qual es va fer necessari el guiatge d’un expert per arribar-hi. Al mig dia ja érem a casa, després d’una mitja jornada que va ser molt celebrada pels assistents.La masia modernista de Can Peira és una construcció del s. XIX que segons testimonis fou bastida per la mateixa empresa que va construir l’estació del ferrocarril de Blanes. Es conserva una extensa zona enjardinada i un safareig de grans proporcions, utilitzat per a regadiu. Fou emprada durant dècades com a casa d'estiueig pels seus propietaris.


La Torre de telegrafia òptica de Puigmarí, a Maçanet de la Selva, és una construcció de la segona meitat del s XIX, i en part restaurada recentment pel Taller d’Història de Maçanet de la Selva. Pocs anys després de la seva construcció es va inventar la telegrafia elèctrica i va restar en desús.

Les restes de la Torre medieval, situada a uns cinc cents metres de Can Jalmar de la torre, es corresponen a una construcció que no ha estat datada amb precisió. La tècnica constructiva del mur exterior i part de la torre semblen ser del segle XIV, i avalarien l’opinió de qui creu que fou construïda pels vescomtes de Cabrera en el moment en que, per compra, incorporaren la baronia de Palafolls al vescomtat. Es troba estratègicament situada a les envistes del castell de Palafolls, del castell de Blanes i del castell d’Hostalric alhora, la qual la fa gran utilitat per una ràpida transmissió de senyals òptiques entre els tres castells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada