dissabte, 4 de novembre del 2017

4 DE NOVEMBRE, NOVA SORTIDA : SANT PERE DE RIU, CAN BUC DE LES NOGUERES I EL BUFADOR.


El Cercle aquest novembre ha portat a terme una nova sortida  i hem començat per la visita a l'església de Sant Pere de Riu acompanyats pel Sr. Mateu, el qual té cura des de fa anys d'aquest indret. Ell és qui ens ha fet la visita guiada, ja que coneix tots els recons, explicant
que aquesta església està documentada des del segle XII, és de construcció romànica i es pot admirar perfectament des de la part exterior, la part de l’absis i les façanes laterals, on es veuen arcuacions cegues, típiques  d’aquella època. Hi ha el campanar i la rectoria també adossada a l’església, aquesta del segle XVIII. Un altre element destacat que es troba a la part de llevant és el comunidor, que era el lloc on el sacerdot  beneïa les collites i pregava per allunyar tempestes. Tot el conjunt, el qual es troba dins del terme de Tordera, ha estat molt reformat, en ell es celebren casaments, aplecs i c colònies per a joves. Recomanem la seva visita.
A continuació hem visitat el mas de Can Buc de les Nogueres, a Sant Pere de Riu, zona de molins fariners que captaven l'aigua de la riera de Pineda. És aquí on la Roser, esposa del membre de la nostra entitat, Joan Madrid, havia viscut de petita. Val a dir que aquesta visita ens ha resultat a tots molt entranyable, ja que ella ha volgut compartir amb nosaltres els seus records d'infantesa i les dificultats però també oportunitats de poder viure en un lloc apartat, en plena natura.


Finalment ens hem desplaçat cap a un indret enmig de boscos però en un turó dins del terme d'Hortsavinyà  per a visitar "el bufador", i hem demanat al biòleg i membre del Cercle en Joan Carles que ens expliqués la flora i la geologia del contorn. Val a dir que "el bufador" és un forat que entra dins del sòl, està comunicat amb altres forats, té una temperatura i una humitat constant de 14 graus i quan fa fred surt com un fum, per la diferent temperatura. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada