dissabte, 17 de juny del 2023

SORTIDA DISSABTE 17 DE JUNY A VISITAR L'ERMITA DE SANT TOU, CAN TALLEDA DEL BOSC I PANTÀ DE CAN TALLEDA

 Aquest dissabte 17 el Cercle ha sortit a visitar l'ermita de Sant Tou, la qual es va construir entre els anys 1566, quan es va donar llicència i el 1578 quan es beneí. Explica l'historiador local Jordi Romaguera, el qual el veiem en la següent imatge explicant junt amb el Sr. Joan, responsable del manteniment del Mas Talleda del bosc, que l'ermita fou construïda pels propietaris d'aquest mas al s. XVI, que eren una de les nissagues potents de la població. 


A continuació ens hem dirigit cap a can Talleda del  bosc, el Sr. Joan ens ha mostrat la façana i els preciosos jardins que envolten la casa, actualment pertanyent a la família Portavella de Lloret de Mar. El 1316 ja trobem esmentat un tal Pere Talleda del veïnat de Cabanyes, el company Jordi Romaguera parla d'una data anterior, 1304.


Finalment ens hem dirigit cap al pantà de can Talleda, que un avantpassat cap a principis del s. XX féu construir, proper a la casa i per a ús agrícola. A Tordera en aquella època altres propietaris potents en féren també construir: can Peremiquel, can Ferrer de Sant Ponç, pantà de Valldemaria i la mina de Gelpí amb finalitats industrials.Zona del que seria l'interior del pantà, actualment sense aigua i totalment envoltat de vegetació. Al fons es pot veure el mur de contenció, arrebossat i pintat en una tonalitat beige per a salvaguardar escletxes per a possibles pèrdues d'aigua.


Conducte per expulsar aigua a l'exterior, vist des de dins i fora. El mur de contenció de la part exterior del pantà estava acabat en pedra vista.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada