dissabte, 23 de setembre del 2023

DISSABTE 23 DE SETEMBRE 2023 SORTIDA A LA VALL DE LA RIERA DE PINEDA

En aquesta sortida s'ha visitat l'aqüeducte romà de Can Cua, sobre la riera de Pineda i prop de can Cua, tot dins del terme municipal de Pineda. Es tracta d'una obra pública destacada, construïda s. III d.C.que es creu devia tenir una longitud de més de 3 km i subministrava aigua a una vil·la romana propera. Actualment sols es conserven quatre arcs de mig punt, les pedres tenen diferents tonalitats. A continuació s'ha anat a veure la Font del Ferro on hi ha una arcada de mig punt formant un pont que devia ser una continuació de l'aqüeducte.

Després, a mig matí s'ha pujat a l'església de Sant Pere de Riu, que havia estat parròquia, està documentada des del s. XII, és d'un bonic estil romànic i té a l'absis unes arcuacions llombardes. L'edifici annex que era la rectoria és utilitzat actualment com a casa de colònies. Al seu cementiri està enterrat el modist Pertegaz. És interessant també la necròpolis altmedieval que es va trobar al camí de pujada a l'església.

Finalment s'ha visitat la casa de Santa Anna de Merola, a les afores de la població i propera a l'autopista. Hi varen viure els comtes de Creixell. Casa de grans dimensions del s. XV, actualment sols queden les parets mestres i unes poques construccions  mig enderrocades. Aquesta casa havia estat un alou del castell de Montpalau, situat proper a la zona però també de molt difícil accés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada