diumenge, 24 de març del 2024

22 AL 24 DE MARÇ: PARTICIPACIÓ A LA FIRA DEL RAM 2024 DE TORDERA

 Aquest any hem dedicat l'estand al personatge torderenc Salvador Soliva Ruscalleda, militar carlí, i hem reconegut la seva persona amb l'edició d'un punt de llibre amb la seva biografia:

Salvador Soliva Ruscalleda destaca perquè fou comandant carlí. Va néixer a can Soliva de Tordera el 1854, antigament conegut com a mas Talleda de la Montanera, al Veïnat de Sant Andreu.

Salvador Soliva Ruscalleda, seguint la petjada del seu pare que era militar, va combregar amb el carlisme i a la primerenca edat de quinze anys va participar a l’aixecament carlí fallit de 1869, sent processat i condemnat en rebel·lia a fugir cap a França. Als 16 anys era cap de Junta del districte de Tordera i als 18 anys es va allistar voluntari a la Tercera Guerra Carlina. El 1872 va comandar a Tordera una partida de 70 homes, que durant el 1873 es concentraren a la Costa de Llevant i es relacionaren amb masos torderencs afins com Roquet, Burgada i Serra del Massans. El 1874 Soliva, que estava sota les ordres de Savalls, va atacar una partida de 40 voluntaris republicans a Santa Cristina d’Aro, posteriorment actuà a Blanes, Santa Coloma de Farners i Llagostera. A les acaballes de la Tercera Guerra Carlina Salvador Soliva era coronel comandant del segon batalló Guies de Catalunya. Al finalitzar la guerra Soliva s’incorporà a la vida civil tot treballant al Banc de Barcelona.

Al 1900 Salvador Soliva encara fou l’artífex d’un fallit aixecament carlí, però un any després tingué problemes de salut i va morir arrel d’una malaltia a l’edat de 47 anys.

Va obsequiar l’espasa que va utilitzar com a militar al secretari del Jutjat de Pau de Tordera, el seu amic Vicenç Dausà Isamat. 

En les següents imatges es pot veure l'anvers del punt i l'espasa Soliva. A continuació una imatge de l'estand i de les autoritats en el dia de la inauguració de la Fira, on podem veure el president de la nostra entitat vestit de carlí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada