dissabte, 5 d’abril del 2014

Visita guiada a Can Ratés, Santa Susanna (Maresme)

El dissabte 5 d’abril un grup de membres i amics del Cercle d’Història de Tordera realitzarem una visita guiada a Can Ratés, amb la col·laboració de representants de l’entitat SSOM SANTA SUSANNA ORIGENS I MEMÒRIA, que ens comentaren abastament la història dels elements objecte de la visita. Férem una passejada per la capella de Santa Susanna, la masia de Can Ratés i la Paret d’en Ratés.


La capella de Santa Susanna, avui de propietat privada, formava part de l’ heretat del mas Poch (avui can Ratés) la qual donà nom al poble. És una construcció del s. XI que ha estat molt modificada per diferents reformes i que avui sols pot veure’s des del carrer.

La masia de can Ratés ens va merèixer un especial interès. Abans coneguda per mas Poch, el seu propietari Bartomeu Poch va construir l’any 1584 una torre de guaita i refugi adossada a la masia. No és l’única torre del municipi, Santa Susanna pot presumir de tenir el major número de torres de guaita conservades en tot el Maresme, record dels estralls causats per la pirateria durant el s. XVI i posteriors. 



Abans del 4 d’agost de 1861 la masia va ser comprada per Josep de Ratés que va emprendre la construcció d’un palau que restà inacabat –edificació de la dreta entrant- i un gran embassament alimentat per l’aigua d’una font situada a uns mil cinc-cents metres de la masia mitjançant una obra de canalització coneguda popularment com la Paret d’en Ratés, i un molí fariner que va funcionar poc temps. Josep de Ratés va ser tot un personatge, diputat a Corts per les Eleccions generals de 3 d’abril de 1872, Cavaller de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem, i compromès amb la causa carlista (aquell any comença la 3ra. carlinada 1872-1876), va ser recompensat pel pretendent carlista Carlos VII de Borbón y Austria de Este amb el títol de Barón de Casa Ratés. Més tard la propietat va passar a mans de la família Amer que la va anar venent a parts fins que l’any 1989 va ser adquirida per l’Ajuntament de Santa Susanna. El consistori la utilitza per a esdeveniments, tant les instal·lacions de la masia com la seva idíl·lica quintana a tocar el bosc. 

 La Paret d’en Ratés és la resta de la canalització que, com hem dit abans, alimentava la masia i un molí. L’obra, realitzada per l’aprofitament d’una font situada en terres del desaparegut mas Goyta, cedia una part del seu cabal d’aigua, com a dret de pas, a altres propietaris. Se n’ha conservat una part gràcies a la iniciativa i desvetllaments dels amics de SSOM SANTA SUSANNA. 


Quedàrem molt satisfets per la passejada i les informacions dels membres de SSOM SANTA SUSANNA als quals sols ens resta agrair-los que ens donessin la oportunitat de la visita i les atencions rebudes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada