divendres, 30 de novembre del 2012

Penúltima conferencia 2012: L’agitada vida de Mn. Martí Torrent, conegut a Tordera per mossèn Remanga (1888-1964)

D’esquerra a dreta, Jordi Romaguera i
Josep Viñolas [Foto: Marina Balagué]

El passat divendres 23 de novembre va tenir lloc la penúltima de les conferències organitzades pel Cercle en commemoració del seu Desè Aniversari. L’acte es va celebrar a l’Auditori del Teatre Clavé i fou portat a terme per l’investigador local i membre de l’entitat Josep Viñolas i Alcoria, el qual se li va encarregar parlar del conegut “mossèn Remanga”, un personatge un tant especial  que va restar a la nostra població fins al 1927.


Moment de l’acte a l’Auditori del teatre Clavé. [Foto: Marina Balagué]


Viñolas, ajudat de les informacions del doctor en Història Francisco Marín i de l’historiador local natural de Maçanet de Cabrenys, en Pere Roura,  va documentar el públic assistent amb una exhaustiva biografia de Mn. Martí Torrent i del seu pas per la nostra població com a ecònom de la parròquia de Sant Esteve. Home de pecats privats i virtuts públiques se’l recorda com a un personatge astut i amb fama de faldiller –d’aquí el seu malnom- que es va veure immergit en les lluites polítiques entre la dreta clerical i les esquerres anticlericals de l’època a Tordera. També fou conegut per vendre “trossos de cel” a les propietàries ancianes i riques.

El reverend Martí Torrent, el dia del seu canonicat
 [Foto: La Vanguardia, 5 d’octubre 1945]
 En marxar de Tordera va anar destinat a Cantallops, Premià de Mar, va entrar a França durant la guerra civil per dirigir-se cap a Galícia on fou capellà d’un terç de raqueters. Al gener de 1939 arribà a Barcelona acompanyant l’exèrcit franquista i fou nomenat capellà de la Presó Model de Barcelona. Aquest nomenament li va donar gran poder i fins i tot va alliberar el sereno del poble, que hi estava reclòs. Al  1943 va rebre la Medalla Penitenciària de Plata, entre altres reconeixements, va escriure un llibre. ¿Qué me dice usted de los presos?  i va ser nomenat el 1945 canonge de la Catedral de Barcelona. Personatge molt polèmic i controvertit, fou analitzat magistralment per Viñolas, el qual està treballant encara per enriquir el futur article que s’inclourà en la propera publicació de l’entitat i s’anomenarà Tordera, història d’un poble, volum III.



El canonge Mn Martí Torrent acompanyat dels seus padrins, familiars i convidats, després de la presa de possessió [Foto: La Vanguardia, 5 d’octubre 1945]
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada