El passat diumenge 19 de maig va tenir lloc a Hortsavinyà el tradicional Aplec de l'Erola, que aquest any portava a terme moltes més activitats, entre elles una petita fira amb estands de productes naturals i també de les entitats que realitzen actes a la zona. El Cercle d'Història de Tordera hi fou convidat en motiu de l'organització anual de l'Aplec de Roca-rossa i per l'interès i reivindicació que portem a terme per tal que aquest ric patrimoni torderenc sigui recuperat. Com es pot veure en les imatges, l'estand que varem muntar fou dedicat al nostre monestir i a la imatge de Santa Maria en la mostra de la còpia en guix que un dels companys de l'entitat guarda amb molta estima.
dilluns, 20 de maig del 2013
diumenge, 28 d’abril del 2013
Visita guiada a la vil•la “Paraíso”, d’Arenys de Mar.
El passat dissabte
20 d’abril 2013 el Cercle d’Història de Tordera va organitzar una sortida a
Arenys de Mar promoguda pel nostre company Joan Masferrer, amb la visita d’una
singular casa senyorial: “Paraíso”, pertanyent a la distingida família
Castelló. En Salvador Castelló i Sala fou un indià famós a la seva població que
al 1863 construí aquest meravellós edifici d’estil romàntic. Posteriorment, al
1896 Salvador Castelló i Carreras introduí els estudis d’avicultura científica,
pionera a l’estat espanyol.
diumenge, 14 d’abril del 2013
Presentació de "Tordera, història d’un poble", vol III
El passat dimarts 1
d’abril 2013 el Cercle d’Història de Tordera va presentar el tercer volum de Tordera, història d’un poble. L’acte,
amb el local ben ple de públic, va tenir lloc a la sala d’actes de l’Esplai i
fou presentat pel seu President, Sr. Miquel Pujol, en Joan Surós com a portaveu
del Cercle d’Història de Tordera, el ponent Sr. Joan Torrent, el qual va parlar
del bandoler torderenc Antoni Roig i el seu temps i també el Regidor Sr.
Llorens, qui presidia l’acte.
Acompanyen aquestes
línies unes imatges que il·lustren l’esdeveniment.
Fotografíes: Rafel Planas i Gallart
diumenge, 31 de març del 2013
Fira-Mercat del Ram de Tordera 2013
El
passat cap de setmana, del 22 al 24 de març, va tenir lloc a Tordera la
36ena Edició de la Fira-Mercat del Ram, centrada enguany en el sector agroalimentari i
dels productes de proximitat i, en especial, en les activitats ecològiques de la
producció agrícola i ramadera.
El
Cercle d’Història de Tordera hi participà un any més com a entitat dins el sector de la
Mostra d’Associacionisme Local, en aquesta ocasió amb la presentació d’un nou tema monogràfic: l’Acadèmia
Melva de Tordera, un col·legi d’ensenyament elemental desaparegut, però molt
recordat a la població.
L’estand
del Cercle va convertir-se aquest any, doncs, en una recreació d’una aula del col·legi emmarcada en el primer
franquisme, amb la corresponent simbologia del nacionalcatolicisme
de l’època. Una tasca laboriosa portada a terme amb la col·laboració de tots
els membres de l’Entitat, i en particular per Josep Massagué, restaurador del
mobiliari; Rafel Planas, edició de fotografia del col·legi; M. Mercè Torrellas,
recull de material escolar, i Joan Torrent, muntatge i escaparata.
![]() |
Instantània de l’estand del Cercle |
![]() |
Instantània de l’estand del Cercle |
![]() |
El conseller d’Empresa i Ocupació del govern de la Generalitat de Catalunya, senyor Felip Puig, en el moment de la signatura en el Llibre d’Honor del Cercle. |
![]() |
L’Alcalde de Tordera senyor Joan Carles García i Cañizares escoltant les explicacions dels membres del Cercle sobre el material exposat. |
La
mostra fou molt elogiada pels exalumnes de l’Acadèmia Melva, que mostraren gran interès en veure’s en les fotografies exposades i també en recordar el material escolar present a l'estand. Un detall curiós va ser l'escriptura d'una divisió a la pissarra de “talla XXL” amb la “prova
del nou” inclosa, de la mà d’en Joan Torrent, exalumne del col·legi.
Fotografies de Pasqual Fotògrafs.
dijous, 31 de gener del 2013
Tordera Vitivinícola: la protoindustrialització
Joan Bou Illa (1)
La preindustrialització
L’activitat agrícola i, en concret, el conreu de la vinya va esdevenir un dels puntals de l’economia maresmenca. L’especialització vitivinícola arrela en força i, de retruc, afavoreix la intensificació comercial, forjant una xarxa d’activitats professionals com boters, mariners, comerciants, mestres d’aixa o calafats, entre d’altres. Si l’arrelament de la vinya és inqüestionable, cal plantejar-se quan es va iniciar l’expansió d’aquest cultiu. L’estudi dels capbreus corresponents a la població de Tordera, ens permet fixar en quin període s’inicia aquesta transformació agrícola, tot i que oficialment poc significativa, al segle XVII hi ha un increment percentual de forma exponencial respecte a la centúria anterior.
Si procedim a fer un estudi detallat, es constata que a Tordera la vinya va esdevenir oficialment un conreu marginal, atès que no va superar el 5% de les terres de cultiu. El vi produït era destinat al consum local, la seva estructura econòmica i la ubicació allunyada de Barcelona impossibiliten una especialització vitivinícola. No obstant aquest territori era un lloc de pas, i la instal·lació de tavernes o hostals potenciaran una activitat mercantívola derivada d’aquest bé. Tot i que el recull de les dades oficials poden semblar poc realista, cal copsar que la mostra socioprofessional derivat del buidatge dels llibres sagramentals parroquials, presenta una absència destacable d’aquesta industria auxiliar del vi, per tant aquesta presència testimonial d’activitats com les de boters reafirmen una producció poc remarcada.
A Tordera, la vinya resultaria ser un conreu emprat per persones acomodades, procedents principalment de professions liberals derivades del comerç, majoritàriament de poblacions properes. A partir de la darrera afirmació podem fer diverses lectures que ens portarien a pensar el subregistrament de la vinya a la població. Així doncs els pagesos locals tindrien als marges dels conreus ceps per l’elaboració pròpia (2), o una hipotètica reconversió de cultius sense haver-ne canviat la seva catalogació.
Seguint les anteriors apreciacions, la memòria personal ens ofereix una visió diferent a l’exposada a les anotacions de caràcter oficial. El vi tenia un valor important en el dia a dia de la gent. Així com també s’esmenta el recurs de col·locar una branca de pi a sobre els portals de les cases, mitjà que servia com indicador de venda de vi excedent.
Indubtablement la gran expansió de la vinya a Tordera esdevindria una realitat a partir de l’expansió de la fil·loxera a França. Estesa la plaga en la nostra zona, trobem documentades diverses manifestacions dels rabassaires, principalment a la zona de Sant Pere de Riu, que no serviran per millorar la situació dels perjudicats. Els nostres vinyataires no van saber utilitzar l’empelt com a mesura preventiva a aquesta malaltia. Malmeses les vinyes, comença la replantació a finals del segle XIX. L’avançament tècnic en aquest indret vindrà de la mà de la Mancomunitat de Catalunya qui aconsellarà la varietat pansa com la més adequada pel nostre indret.
Vinyetaries acomodats de Tordera amb excedents de vi, promouen de forma independent, la transformació del vi base en cava. Aquestes iniciatives enceten la primera industrialització a Tordera. Negocis que aportaven prestigi social als seus propietaris, qui seguien la moda establerta a l’època.
A continuació s’exposen les tres caves existents al terme de Tordera, la primera, la dels Esteve fabricaran espumosos dels dos tipus, naturals i artificials. Les dos següents: Ros i Adroher- Ametller utilitzaran el sistema tradicional.
Vins escumosos Esteve
A l’any 1892 Jaume Esteve crea una bodega al Carrer Ferrers, en aquest indret es fabricaven sifons, gasoses, i vi gasificat. Els seus fills amplien el negoci i construeixen una cava al Camí Ral. La xifra de negoci de l’entitat provocarà que la nova instal·lació quedi obsoleta i opten per llogar al Xampanay, antiga cava dels Adroher Ametller. Expandeixen el negoci pel territori català establint-se a Gavà i al Penedès
Ramiro Esteve Reig, jutge de pau de Tordera i descendent dels anteriors, promou l’exportació del seu producte al continent americà, concretament als estats de Cuba, Mèxic i Puerto Rico. Aquesta expansió fracassarà econòmicament i com a conseqüència se’n deriva el seu tancament a mitjans dels anys quaranta.
Caves Ros y Cia.
Pere Ros i Caimel estudiant al seminari de Girona, deixa la seva idea religiosa per dedicar-se a l’elaboració de cava junt amb el seu mosso Pau Carbonell. El 1901, formà una societat anomenada “Ros y Compañia” amb en Marià Pont, també religiós, aquest últim emmalalteix, i fa prometença que el portarà a deixà el món del xampany per tornar a la vida eclesiàstica.
Aprofitant aquest buit, Esteve Adroher, secretari de l’Ajuntament de Tordera, crea una nova societat amb Ros. Adroher fou anomenat delegat de l’oficina executiva d’hisenda de les demarcacions tributàries de l’àrea de Girona i trenca l’anterior societat.
Ros sense cap soci capitalista continua elaborant xampany, però no el comercialitza. Finalment Joan Llorens, vinyataire pinedenc contacte amb Pere Ros per reobrir la cava al mercat. Llorens elaborava el vi base a Pineda i el traslladava a Tordera perquè Ros s’encarregués de la segona fermentació. La corporació anomenada Llorens-Ros, enviarà cava a Madrid, València i Mallorca. El 1922, obté la medalla d’or de Catalunya i Balears a Sant Sadurní d’Anoia. Entrada la guerra civil, Llorens abandona el territori i s’exiliarà a França, Ros li manca un soci capitalista i finalment dona de baixa la societat a l’any 1942.
Adroher-Ametller
La primera producció d’aquesta cava surt al 1906. El bé no té massa acceptació, i per obtenir demanda de les classes benestants, Adroher viatja a Reims, però serà a Epernay, on li analitzaren el xampany i li donen consells per millorar-lo. Comprarà els drets de la marca “Douc de Boutry”, utilitzant el nom d’aquesta firma francesa propicià el desig de compra per part del consumidor. L’acord comercial establia que per cada ampolla venuda la societat havia de pagar 4 cèntims.
Arriba a Tordera Arthur Lebocq, encarregat de la direcció tècnica de la fàbrica. Adroher morí el 29 de maig de 1912, i la seva esposa, Assumpció Ametller, s’encarrega del negoci. El 1916, aquesta contrau matrimoni amb Santiago Rodríguez, que exercirà com a soci capitalista, l’empresa passa a denominar-se Champagne Rodríguez y Ametller. Redueixen qualitat per abaratir el producte i així augmentar les vendes. El 1923 hi ha una ampliació de capital i creen la societat “Ametller i Cia. Sociedad en comandita”. Els gerents són Santiago Rodríguez, Assumpció Ametller i l’apoderat Lluís Tresserras, els comanditaris eren els germans Trias, que aporten 18.000 pts .
Els comanditaris, acabaven sortint de la societat un any després, ja que les vendes no cobrien les depeses i l’empresa es dona de baixa de la contribució industrial. La propietària es ven les màquines i l’edifici queda embargat l’any 1932.
Notes:
1 Vegeu també: Bou – Serra: Bombolles de producció. Pedaços d’història.
2 Plantaven també ceps a pop d’un fruiter perquè el primer pogués enredar-s’hi, en forma de parra, i així acabant collint més raïms
Bibliografia:
Bou Illa, Joan - Serra, Elena (1996): Bombolles de producció. Pedaços d’història. Ajuntamentde Tordera, Tordera.
Bou Pla, Joan (2012): Anàlisi poblacional d’una societat rural autàrquica. Tordera segle XVII. Premi Sant Jordi de Recerca/Investigació, Ajuntament de Tordera 2012.
Bou Pla, Joan (2013): Tordera, recull gràfic (1880-1978). Editorial Efadós, el Papiol
Escolteu també:
Bou Illa, Joan: [31/01/2008] - Tertúlia " El Racó": La producció de cava al Maresme en el s.XIX. Ràdio Mataró, programa del Grup d’Història de Casal.
diumenge, 30 de desembre del 2012
Última conferència 2012: Tordera vinícola.
El passat divendres 28 de desembre, a la Biblioteca de Tordera, es va celebrar l’última de les conferències programades pel 10è aniversari de la fundació del Cercle d’Història de Tordera. La ponència, subtitulada “La fabricació d’escumosos a Tordera (1880-1946)”, contenia una introducció a càrrec de Joan Bou i Pla, i fou desenvolupada per Joan Bou i Illa.
divendres, 30 de novembre del 2012
Penúltima conferencia 2012: L’agitada vida de Mn. Martí Torrent, conegut a Tordera per mossèn Remanga (1888-1964)
![]() |
D’esquerra a dreta, Jordi Romaguera i
Josep Viñolas [Foto: Marina Balagué]
|
El passat divendres 23 de novembre va tenir lloc la penúltima de les conferències organitzades pel Cercle en commemoració del seu Desè Aniversari. L’acte es va celebrar a l’Auditori del Teatre Clavé i fou portat a terme per l’investigador local i membre de l’entitat Josep Viñolas i Alcoria, el qual se li va encarregar parlar del conegut “mossèn Remanga”, un personatge un tant especial que va restar a la nostra població fins al 1927.
Moment de l’acte a l’Auditori del teatre Clavé. [Foto: Marina Balagué]
|
Viñolas, ajudat de les informacions del doctor en Història Francisco Marín i de l’historiador local natural de Maçanet de Cabrenys, en Pere Roura, va documentar el públic assistent amb una exhaustiva biografia de Mn. Martí Torrent i del seu pas per la nostra població com a ecònom de la parròquia de Sant Esteve. Home de pecats privats i virtuts públiques se’l recorda com a un personatge astut i amb fama de faldiller –d’aquí el seu malnom- que es va veure immergit en les lluites polítiques entre la dreta clerical i les esquerres anticlericals de l’època a Tordera. També fou conegut per vendre “trossos de cel” a les propietàries ancianes i riques.
En marxar de Tordera va anar destinat a Cantallops, Premià de Mar, va entrar a França durant la guerra civil per dirigir-se cap a Galícia on fou capellà d’un terç de raqueters. Al gener de 1939 arribà a Barcelona acompanyant l’exèrcit franquista i fou nomenat capellà de la Presó Model de Barcelona. Aquest nomenament li va donar gran poder i fins i tot va alliberar el sereno del poble, que hi estava reclòs. Al 1943 va rebre la Medalla Penitenciària de Plata, entre altres reconeixements, va escriure un llibre. ¿Qué me dice usted de los presos? i va ser nomenat el 1945 canonge de la Catedral de Barcelona. Personatge molt polèmic i controvertit, fou analitzat magistralment per Viñolas, el qual està treballant encara per enriquir el futur article que s’inclourà en la propera publicació de l’entitat i s’anomenarà Tordera, història d’un poble, volum III.
![]() |
El reverend Martí Torrent, el dia del seu canonicat
[Foto:
|
![]() |
El canonge Mn Martí Torrent acompanyat dels seus padrins, familiars i convidats, després de la presa de possessió [Foto:
|
Subscriure's a:
Missatges (Atom)