dissabte, 28 de setembre del 2019

28 DE SETEMBRE: SORTIDA A ROCA-ROSSA, HORTSAVINYÀ I MONTNEGRE


Aquest dissabte 28 de setembre el Cercle ha organitzat una sortida ben aprofitada per la nombrosa quantitat d’elements patrimonials a visitar. En primer lloc ens hem desplaçat a Roca-rossa, on hem pogut visitar l’anomenada Pedra Creuada. Es tracta d’una pedra de grans dimensions que feia de terme limítrof  del monestir, la qual està marcada amb unes incisions en forma de creu, nosaltres n’hem pogut comptabilitzar fins a tres. És un emplaçament destacat, doncs el Plànol d’usos del sòl del municipi de Tordera de 1856 de l’agrimensor Pedro Moreno el delimita i esmenta que té 233 metres.A continuació ens hem desplaçat a la zona d’Hortsavinyà per tal de visitar el seu forn de calç, doncs aquest material era molt emprat en el segle XIX fins els anys 30 del XX i es feia servir per a la construcció, emblanquinament de parets, desinfectant i per sulfatar les plantes. Vegem unes imatges de la part interior i exterior, on es col·locava la pedra calcària, que arribava a 1.000 graus fins convertir-se en calç.


Després ens hem dirigit cap a la Serralada del Montnegre, ja en terme de Sant Celoni, per mig de camins de bosc amb alzines, suros i castanyers fins arribar a l’església de Sant Martí del Montnegre, que antigament pertanyia a la Baronia de Montnegre. S’esmenta ja en el segle XI però el nou temple és del segle XVII, d’una sola nau i al seu davant hi ha la torre del campanar, de la mateixa amplada que la façana. Al seu costat té un bonic jardí amb una imatge d’un caputxí, ja que aquests monjos tenen accés a aquest indret com a lloc de recés i silenci.Més tard ens hem desplaçat en cotxe cap a visitar l’arbre monumental Roure de Santa Maria, ara caigut, que va arribar a fer 23 metres d’alçada i perímetre de 4,4 metres.

Al seu costat hi ha l’ermita de Santa Maria. Aquesta fou construïda al segle XVIII  però derruïda durant la Guerra Civil. Al 2009 fou restaurada per iniciativa popular.


Finalment hem volgut beure aigua de la Font de Santa Maria, que raja fresca i cristal·lina, aquest lloc és molt concorregut per aquells qui els agrada recollir-ne  i en venen a buscar. Després de refrescar-nos hem agafat forces pel viatge de tornada fins a casa, tota una sortida!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada