dijous, 25 d’agost del 2022

COL·LABORACIÓ DEL CERCLE A LA VISITA AL CAMPANAR DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL

 L'Ajuntament de Tordera en el transcurs d'aquesta Festa Major ha organitzat per segona vegada la visita al campanar de l'església parroquial de Sant Esteve de Tordera i el Cercle ha volgut col·laborar portant a terme les explicacions al públic. Val a dir que ha estat tot un èxit pel nombre de visitants i per l'experiència tan grata que ens ha comportat. 

La nostra Entitat ha volgut obsequiar tothom amb un punt de llibre sobre aquest ric element patrimonial, en el qual s'expliquen les dades principals, alguners d'elles les reproduïm a continuació:

El campanar és de planta quadrada i està format per 3 cossos: l’inferior preromànic amb una finestra circular adovellada; el cos mitjà romànic que té una finestra geminada a cada costat separada per una columna i l’últim cos gòtic amb dos finestrals de grans dimensions a cada costat, des d’on es veuen les campanes. Resta encara una gàrgola en forma de bacó arraulit. La coberta és piramidal.

 El cos superior on hi ha les campanes és la part més important del campanar. En el seu interior hi ha 4 campanes: dues del s. XVII –la gran anomenada Isidre- i dues del s. XIX –la gran Nostra Senyora de Gràcia-.

Les campanes servien i serveixen per anunciar hores i esdeveniments diversos com missa, baptismes, enterraments i festivitats. Antigament el seu toc convocava a sometent  i anunciava perills, com ara un incendi.

Finalment cal remarcar que a Catalunya el 2017 els tocs de campana han estat declarats “Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional” per la seva significació social, cultural i històrica.

   

    



  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada