diumenge, 2 d’abril del 2023

PARTICIPACIÓ A LA FIRA DEL RAM DE TORDERA 2023 ELS DIES 1 I 2 D'ABRIL

 Com cada any, el Cercle ha participat com a entitat amb una petita exposició al nostre estand de la Fira del Ram, aquest 2023 els dies 1 i 2 d'abril. Enguany l'hem dedicat a la producció de cava a l'indret anomenat "Xampany", un edifici situat al veïnat de Sant Tou de Tordera, construït el 1905 pel Sr. Esteve Adroher i Dorca, Secretari de l'Ajuntament de Tordera que estava casat amb la torderenca Assumpció Ametller i Teixidó, llavors tots dos es convertiren en empresaris de cava i varen produir l'anomenat cava "Tordera", editant el 1908 un llibret propagandístic on es llegia que aquest cava era "el champagne nacional más delicioso". L'empresa va tenir un representant exclusiu a la Plaça de Catalunya de Barcelona, qui s'encarregava de les vendes arreu de Catalunya i Espanya. Val a dir que posteriorment varen veure que canviant el nom per un d'afrancesat -Douc de Boutry- el producte seria més atractiu als compradors.

Amb la mort sobtada del Sr. Adroher l'Assumpció es quedà sola al front del negoci, que tenia treballadors vinguts de França per tal de fer un cava a semblança al de Reims, la regió per exelència productora de cava. El 1916 va conèixer un home molt més gran que ella, el Sr. Santiago Rodríguez Coco, empresari, i després d'uns mesos es va casar amb ell. El Sr. Rodríguez aportà nou capital per a l'empresa de cava, que va passar a denominar-se "Fábrica de champagne Rodríguez y Ametller". El 1923 entraren nous inversors,  anomenant-se "Ametller y Cia, sociedad en comandita", que va fer front com podia a les fortes despeses que comportava una empresa de cava: compra de material, manteniment de les vinyes, pagaments als treballadors, difusió del producte, procés de producció del cava.... fins arribar al 1925, any en què la societat es donà de baixa. L'Assumpció, a causa de les pressions d'aquells durs moments, tenia  desavinences de criteri amb el seu marit, i poc a poc va veure la necessitat d'iniciar tràmits de divorci, els quals culminaren el 1928.

L'Assumpció, sola a l'edifici del Xampany, va començar a vendre les màquines i les existències que tenia perquè va veure que no podria fer front ella sola a les quantioses despeses que tenia. El 1932 la fàbrica va ser embargada i ella es va retirar a viure a can Naris, una petita masoveria que hi havia al costat del gran edifici del Xampany, i va ser allà on va passar la resta de la seva vida, fins el 1962 que li arribà la seva mort.

EL Cercle d'Història de Tordera ha volgut retre un homenatge a aquesta dona, una torderenca emprenedora, dedicant-li un punt de llibre que reproduïm a continuació.

Val a dir que l'edifici del Xampany fou llogat més endavant al Sr. Jaume Esteve de Tordera i els seus fills, que elaboraven sifons, gasoses i vi gasificat doncs el local primer del carrer Ferrers i després del Camí Ral se'ls quedaren petits. Arribaren a exportar el seu producte al continent americà.

Mostrem unes imatges del Xampany i la seva producció i el punt de llibre dedicat a la Sra. Ametller.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada